Filet z kurczaka z patelni grillowej z kremem ziemniaczanym
Alternatywa na smaczny i szybki posiłek
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 ząbek czosnku
- ćwiartka niedużej cebuli
- masło 30 g
- 4 łyżki mleka
- sól morska
- pieprz
- gałka muszkatołowa - szczypta
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- natka pietruszki - kilka gałązek
Wykonanie:
Umyty i osuszony filet z kurczaka przecinamy na pól, tak aby uzyskać dwa, odcinamy nieładne końcówki po bokach. Rozgrzewamy patelnie grillowa i kładziemy na niej nasze mięso. Smażymy z obydwu stron przyprawiając delikatnie solą i pieprzem. Kiedy filety nasze będą przyrumienione ściągamy z patelni. W osobnym naczyniu gotujemy ziemniaki z marchewką, czosnkiem, cebulką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową około 15 minut. Po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy masełko, mleko i miksujemy na aksamitny krem. Sos do filetów to proste połączenie ketchupu z musztardą, oliwą i posiekaną pietruszką.
Układamy wszystko na talerzu i podajemy.
Smacznego.
Super przepis. Właśnie jestem po obiadku i pękam bo tyle zjadłem :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
Usuń