poniedziałek, 18 lutego 2013

Sałatka z rukoli, krewetek i pomarańczy z sezamem





Sałatka z rukoli, krewetek i pomarańczy z sezamem




Sałatka w sosie słodko - kwaśnym, która może być daniem i na śniadanie i na dietetyczny lunch oraz lekką kolację :)



Proporcje dla jednej osoby:

Składniki:
  •  krewetki gotowane - 6 szt.
  • pomarańcza - 1 szt.
  • rukola - garść
  • oliwka do ozdoby
  • sezam prażony - jedna łyżeczka
  • oliwa - dwie łyżki
  • miód wielokwiatowy - 1,5 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • świeża kolendra - kilka gałązek
  • musztarda dijon - 1 łyżeczka
  • sok z pomarańczy (świeżo wyciśnięty)
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu
  • krem balsamiczny
Wykonanie:

Układamy na talerzu rukolę, pomarańczę wyfiletowaną oraz obrane, umyte dokładnie i wyczyszczone krewetki. Polewamy sosem, który uzyskaliśmy z oliwy, soku pomarańczowego, soku z cytryny, musztardy dijon, soli, pieprzu i kolendry. Ozdabiamy oliwką, kremem balsamicznym oraz sezamem prażonym.






Smacznego!



4 komentarze:

  1. Ta salatka chyba jeszcze dlugo bedzie mi sie snila po nocach ! *_*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest pyszna, sos na pomarańczach i krewetkach bardzo ładnie się komponuje smakowo, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...