Sałatka z rukoli, krewetek i pomarańczy z sezamem
Sałatka w sosie słodko - kwaśnym, która może być daniem i na śniadanie i na dietetyczny lunch oraz lekką kolację :)
Proporcje dla jednej osoby:
Składniki:
- krewetki gotowane - 6 szt.
- pomarańcza - 1 szt.
- rukola - garść
- oliwka do ozdoby
- sezam prażony - jedna łyżeczka
- oliwa - dwie łyżki
- miód wielokwiatowy - 1,5 łyżeczki
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- świeża kolendra - kilka gałązek
- musztarda dijon - 1 łyżeczka
- sok z pomarańczy (świeżo wyciśnięty)
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu
- krem balsamiczny
Wykonanie:
Układamy na talerzu rukolę, pomarańczę wyfiletowaną oraz obrane, umyte dokładnie i wyczyszczone krewetki. Polewamy sosem, który uzyskaliśmy z oliwy, soku pomarańczowego, soku z cytryny, musztardy dijon, soli, pieprzu i kolendry. Ozdabiamy oliwką, kremem balsamicznym oraz sezamem prażonym.
Smacznego!
Ta salatka chyba jeszcze dlugo bedzie mi sie snila po nocach ! *_*
OdpowiedzUsuńjest pyszna, sos na pomarańczach i krewetkach bardzo ładnie się komponuje smakowo, pozdrawiam :)
UsuńBardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, zapraszam do jej degustacji :)
Usuń