niedziela, 13 maja 2018

Zupa krem z kopru włoskiego z parmezanem



Zupa krem z kopru włoskiego z parmezanem


Koper włoski - popularny w kuchni śródziemnomorskiej o lekko słodkim i anyżowym smaku i zapachu. Trochę dzięki temu kontrowersyjny, ale za to bardzo bogaty w witaminy i jak wiadomo wszystkim posiada liczne właściwości lecznicze. 
Widząc piękne i świeże bulwy kopru włoskiego włączam wyobraźnię i po prostu gotuję. 
Na dziś jest to prosta zupa krem, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna.
Palce lizać!


Składniki:
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 1 ziemniak
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 garść startego parmezanu
  • 1 garść uprażonych orzeszków piniowych
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej 
Wykonanie:

Bulwy kopru obrać z zewnętrznych płatów, odciąć końcówki, opłukać, pokroić w paski. Do rozgrzanej oliwy z masłem dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem i pokrojonym ziemniakiem w kostkę, obsmażyć, dodać przygotowany pokrojony koper włoski, dokładnie wymieszać, oprószyć przyprawami, obsmażyć, podlać wodą około 500 ml (przykryć warzywa) i gotować na małym ogniu 15 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie zmiksować całość na aksamitny krem. Ponownie wstawić na mały ogień, skropić sokiem z cytryny oraz dorzucić garść startego parmezanu. Udekorować danie orzeszkami piniowymi. Podawać z bagietką.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz