środa, 9 maja 2018

Cukiniowe roladki z nadzieniem z koziego sera i bazylii




Cukiniowe roladki z nadzieniem z koziego sera i bazylii


Jeśli szukasz przystawki lub przekąski w stylu wiosna, lato, lekkiej i szybkiej w przygotowaniu to mam dla ciebie propozycję!



Składniki:
  • 2 młode cukinie
  • 1 garść świeżych liści bazylii
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 100 g serka koziego
  • krem balsamiczny
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • folia kuchenna  
Wykonanie:

Cukinię umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry, takie jakie widać na zdjęciu. Ułożyć na papierze do pieczenia, lekko posmarować oliwą, oprószyć delikatnie solą i białym pieprzem i piec w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut. (Kiedy pojawią się przypieczone miejsca na cukinii to znak, że są gotowe do wyjęcia z pieca.)

Do miseczki przełożyć ser, dodać posiekaną bazylię, odrobinę białego pieprzu, jedną łyżkę oliwy, wszystko dokładnie wymieszać. 

Rozłożyć folię kuchenną, ułożyć w rzędzie upieczoną cukinię, każdy plaster niech lekko nachodzi na drugi, następnie nałożyć masę serową i delikatnie zwinąć w rulonik (wykorzystałam do tego celu matę japońską do sushi).

Tak przygotowany rulonik wstawić do lodówki na minimum jedną godzinę.

Przed podaniem roladkę pozbawić folii, a następnie pokroić na niewielkie kawałki. Przyozdobić kremem balsamicznym, dowolnymi świeżymi ziołami, parmezanem czy płatkami z migdałów (inwencja własna).

Jako przystawka jest to rewelacja na wiosenne i letnie spotkania z przyjaciółmi i rodziną.

Gorąco polecam, a na inne roladki z cukinii zapraszam tutaj.





Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...