środa, 6 grudnia 2017

Udka kurczaka pieczone z cytryną i tymiankiem



Udka kurczaka pieczone z cytryną i tymiankiem



Udka z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Aby jednak odtworzyć tamten czas proponuję sięgnąć po mięsko u dobrego źródła. 
Może rzadziej, a zdrowiej, kosztować, cieszyć się, celebrować.

Piękna, pachnąca cytryna oraz zioła sprawią, że kurczak będzie delikatniejszy, lżejszy i przede wszystkim bardzo smaczny.

Zapraszam.


Składniki:
  • 2 udka wykrojone ze świeżego kurczaka
  • 2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • 2 szczypty suszonej mielonej słodkiej papryki
  • 2 szczypty suszonego estragonu
  • 40 g masła 
  • 1 łyżka uprażonych płatków migdałów 
Wykonanie:

Przygotowane, wykrojone części kurczaka opłukane i osuszone umieścić w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką. Natrzeć tymiankiem i estragonem, skropić sokiem z cytryny, dodać dwa rozgniecione ząbki czosnku. Obłożyć kurczaka kawałkami masła. Przykryć plastrami oczyszczonej i sparzonej wcześniej cytryny.

Piec w 210 stopniach, po 30 minutach udka skropić sokiem z cytryny, piec kolejne 20-30 minut do chrupiącej i rumianej skórki.

Przed podaniem przyozdobić prażonymi płatkami migdałów.

Podawać z frytkami, albo zapiekanymi ziemniakami w doborowym towarzystwie ulubionych sałat oraz surówek.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...