piątek, 8 grudnia 2017

Pieczony normandzki camembert z gruszką, miodem i migdałami



Pieczony normandzki camembert z gruszką, miodem i migdałami 

Składniki:
  • 1 Camembert de Normandie (dla jednej osoby)
  • 2 gruszki
  • 1 garść prażonych migdałów
  • 1 garść roszponki
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • 1 świeża bagietka
Wykonanie:

Gruszki umyć, jedną z nich obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Drugą w paski.

W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, łyżkę miodu, chwilę smażyć. Podlać winem (około 2 łyżki), zredukować.

Camembert przekroić na pól, umieścić w ich drewnianych częściach opakowania w żaroodpornym naczyniu, każdą z nich lekko skropić roztopionym masłem, następnie oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, nałożyć przygotowaną gruszkę z rondelka, ozdobić rozmarynem.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. 

Pokrojone kawałki bagietki, skropione oliwą piec około 5 minut.

Sałatę roszponkę należy dobrze opłukać, osuszyć, skropić oliwą oraz octem balsamicznym.

Podawać z przygotowanymi kawałkami gruszki oraz podpieczoną bagietką.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...