niedziela, 17 grudnia 2017

Kasza manna na mleku z laską wanilii




Kasza manna na mleku z laską wanilii



Kto pamięta ten deser z dzieciństwa, gotowaną kaszkę manną, również znaną jako grysik? ;)
Powracamy do wspomnień i delektujemy się :)
 Może to być dobry pomysł na zimowe i niedzielne popołudnie. 

Proporcje na 3 osoby.

Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 3,5 łyżki kaszy mannej
  • 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1 laska wanilii
Posypka do deseru:
  • 1 szczypta prażonych i mielonych ziaren lnu (akurat jestem w posiadaniu)
  • pól łyżeczki kakao
  • pól łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka płatków migdałów
Wykonanie:

Zagotować mleko z podanymi proporcjami w przepisie, dołączając zawartość wanilii i jej laskę.
Gotować na małym ogniu cały czas mieszając do osiągnięcia gęstej masy. Pozbyć się laski wanilii, przełożyć do pojemniczków, przyozdobić przygotowaną posypką.

Deser smakuje na gorąco jak i na zimno. 









Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...