poniedziałek, 27 listopada 2017

Tarta Tatin z cykorią i roquefortem




Tarta Tatin z cykorią i roquefortem



Polecam smaczne danie w nietypowej formie z cykorii i charakterystycznego sera francuskiego Roquefort, gdzie w połączeniu z aromatycznym masłem i słodkim miodem swoim smakiem i strukturą zaskoczy niejedno podniebienie.
 Moje zaskoczyło!
Zapraszam!


   
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kg cykorii
  • 50 g masła
  • 125 g sera Roquefort 
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz
 Wykonanie: 

Oderwać zewnętrzne listki z cykorii, opłukać, przeciąć każdą na pól, pozbyć się gorzkiej kocówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód, podsmażyć cykorię z obydwu stron, oprószyć solą i pieprzem, karmelizować około 10 minut.

Formę do tarty wysmarować masłem, cykorię ułożyć w kształcie gwiazdy. Polać sosem z patelni. Ułożyć na nich po plastrze roqueforta, całość przykryć ciastem francuskim, lekko docisnąć przy krawędziach. Nakłuć ciasto.

Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

Po upieczeniu odczekać 5 minut, a następnie przełożyć na talerz i serwować.





Smacznego!

1 komentarz:

  1. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis jednak gdzie w Polsce mogę kupić wspomniany ser dobrej jakości?

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...