sobota, 25 listopada 2017

Lekka sałatka z cykorii, żurawiny i prażonego słonecznika



Lekka sałatka z cykorii, żurawiny i prażonego słonecznika


Propozycja dietetycznej, pełnej witamin sałatki z cykorią w roli głównej, bardzo popularnej we Francji, zwłaszcza w sezonie zimowym. 

Zapraszam.


Składniki:
  • 2 cykorie
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść uprażonych pestek słonecznika 
Sos do sałatki:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu z czerwonych winogron
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:

Cykorię pozbawić zewnętrznych liści, podzielić na ćwiartki, wyciąć twarde, gorzkie końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski.

Na czystej patelni bez tłuszczu uprażyć słonecznik, przełożyć do cykorii, dodać żurawinę.

W miseczce połączyć ze sobą wszystkie składniki do sosu winegret, energicznie wymieszać, aż do powstania aksamitnego kremu. Polać nim sałatkę, lekko całość przemieszać i gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...