środa, 1 października 2014

Śledzie pod kremową kołderką jogurtową z rodzynkami i cebulą w piórka




Śledzie pod kremową kołderką jogurtową z rodzynkami i cebulą w piórka



Przystawka ze śledzi w kilka minut w nieco słodkich smakach.
Zapraszam.



Składniki:

  • 500 g śledzi
  • 500 g jogurtu typu greckiego
  • 1 garść rodzynek
  • 2 małe cebule
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego z białego wina
  • 1/2 cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
Wykonanie: 

Śledzie opłukać, wysuszyć, pokroić na mniejsze części, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić. Jogurt zmieszać z solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym na aksamitny krem. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i dorzucić rodzynki. Śledzie przykryć przygotowanym kremem jogurtowym i przyozdobić świeżym tymiankiem. Podawać z grzankami.







Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz