czwartek, 25 września 2014

Zapiekany ser feta z przyprawami i oliwkami





Zapiekany ser feta z przyprawami i oliwkami



Zapraszam na oryginalny ser feta na bazie mleka owczego i koziego zapiekany w folii aluminiowej z przyprawami i aromatycznymi oliwkami greckimi. Dla smakoszy prawdziwa uczta.



Składniki:
  • 200 g sera FETA (oryginalna grecka feta z pasteryzowanego mleka owczego i koziego w solance.
  • 2 szczypty przyprawy oregano
  • 1 szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
  • 1 garść czarnych oliwek z pestkami (oryginalne i aromatyczne)
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia (wysokiej jakości)
  • 1 garść sałaty rukoli 
  • 1 dojrzała czerwona papryka
  • kilka pomidorków koktajlowych 
Wykonanie: 

Wyłożyć na folię aluminiową ser, oprószyć przyprawami, skropić oliwą, nałożyć oliwki, przykryć folią, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 °C okolo15 minut. Przed podaniem skropić jeszcze oliwą. Podawać na dowolnej sałacie ze świeżą papryką i pomidorami.





Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...