czwartek, 2 października 2014

Potrawka z kurczaka na białym winie z warzywami, kardamonem i świeżym tymiankiem




Potrawka z kurczaka na białym winie z warzywami, kardamonem i świeżym tymiankiem 



Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml białego wytrawnego wina 
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 plaster masła
  • 3 szczypty soli morskiej (wedle uznania)
  • 3 szczypty świeżo zmielonego pieprzu kolorowego
  • 1 łyżka miodu kwiatowego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
Wykonanie:

 
Filety umyć, ususzyć, pokroić na małe kawałki. Marchew i seler pokroić w małą kostkę. Szalotki pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na rozgrzaną oliwę z masłem wrzucić szalotkę, czosnek, lekko posolić, dodać miód, marchew, seler, świeży tymianek, kardamon, dodać resztę przypraw i chwilę podsmażać. Kiedy zmiękną warzywa dodać kurczaka, podsmażyć, podlać winem, zostawić na około 3 minuty, dodać śmietankę i pozostawić do zredukowania się sosu. Na koniec wyciągnąć gałązki tymianku z potrawy i zastąpić świeżymi przyozdabiając talerze. Do dania pasuje ryż, kasze i wszelkie makarony, ja podałam ze świeżo upieczoną przez siebie bagietką, by móc intensywniej delektować się wspaniałym winnym i kremowym sosem.





Proponowane wina do tego dania : Alsace Pinot Gris (Tokay), Mâcon villages - Bourgogne, Champagne. Z czerwonych win : Lalande de Pomerol - Bordeaux, Alsace Pinot Noir, Chorey Lès Beaune - Bourgogne.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...