wtorek, 9 września 2014

Carpaccio z pieczonych buraków z kozim serem




Carpaccio z pieczonych buraków z kozim serem
 
 
 
Polecam na przystawkę carpaccio z pieczonych buraków z kozim serem w połączeniu z wyborną oliwą z pierwszego tłoczenia, ciemnym octem balsamicznym, miodem wielokwiatowym oraz uprażonym  sezamem. 
Zapraszam.


Składniki: 
  • 4 buraki (u mnie typ podłużny)
  • 1 kozi ser Président (rolada)
  • uprażony sezam
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • miód wielokwiatowy
  • oliwa z pierwszego tłoczenia (u mnie BIO)
  • ocet balsamiczny ciemny
 Wykonanie:
Buraki opłukać, przełożyć do folii do pieczenia, zapiąć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec około 1 godziny i 15 minut, w zależności od pieca przy 210 stopniach. Po wystudzeniu, obrać ze skóry, a następnie pokroić w cienkie plastry. Ułożyć je na półmisku, a pomiędzy kawałki cudownego i aksamitnego koziego sera Président. Lekko oprószyć solą morską, pieprzem, skropić oliwą, ciemnym octem balsamicznym i miodem. Na koniec przyozdobić uprażonym sezamem oraz świeżymi liśćmi mięty.
  




 
Smacznego.

3 komentarze:

  1. Kusi mnie to połączenie, świetny przepis ...
    Pozdrawiamy :))

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajna przystawka i na pewno by mi zasmakowała, bo lubię buraczki ;)

    OdpowiedzUsuń