środa, 10 września 2014

Figi z kozim serem na francuskim cieście




Figi z kozim serem na francuskim cieście



Przystawka i deser. Owoce, ser, miód i ciasto.
Zapraszam.



Składniki:
  •  około 400 g świeżych fig
  • 1 kozi ser Président (rolada i jeden z moich ulubionych)
  • 1 ciasto francuskie
  • miód kwiatowy
  • 1 garść uprażonych migdałów
Wykonanie:

Wyłożyć ciasto na formę, poprzekłuwać widelcem, włożyć do pieca rozgrzanego do 200 stopni na 10-15 minut (dobrze jest wyłożyć ciężkimi kamyczkami na papierze do pieczenia, albo może to być suszona fasola?). Figi dobrze opłukać, odkroić czubki, a następnie przekroić w krążki, ser kozi również w krążki. Dno podpieczonego ciasta wysmarować miodem, następnie ułożyć na przemian figi z serem. Piec kolejne 10-15 minut (w zależności od pieca, ciągle pod okiem). Po upieczeniu posypać uprażonymi migdałami i udekorować liśćmi świeżej mięty (można skropić jeszcze miodem).










Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...