piątek, 12 września 2014

Naleśniki z karmelizowanym ananasem





Naleśniki z karmelizowanym ananasem 



Składniki:
  • Naleśniki (przepis tutaj)
  • 1 dojrzały ananas 
  • 4 łyżki miodu kwiatowego 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 szczypty cynamonu
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie:

Okroić ananasa ze skóry, odkroić boki, zostawić twardy środek (niejadalny). Plastry ananasa pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanym miodzie smażyć ananasa, z odrobiną cukru i cynamonu, karmelizować kilka minut. Ananas powinien pozostać lekko chrupiący. Na osobnej patelni zmielone na drobne kawałeczki orzechy włoskie uprażyć z odrobiną cukru trzcinowego dla nadania im słodyczy. 
Przełożyć naleśnika konfiturą, a następnie oprószyć uprażonymi na słodko orzechami włoskimi.







Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...