poniedziałek, 8 września 2014

Pappardelle z marchewki




Pappardelle z marchewki



Pappardelle z marchewki to bardzo ciekawy sposób na zastąpienie makaronu oraz na urozmaicenie smakowe (bezglutenowe). Nie wymaga ono wielu składników oraz czasu, a dodatek pozostawiam w wyborze, mięsny, rybny czy tak jak w moim przypadku jajko sadzone na maśle. Ważne aby wszystkie te składniki pochodziły z dobrych i naturalnych źródeł, wówczas zapachy i smaki sprawią nam wielka przyjemność.
Zapraszam.



Składniki:
  • 6 marchewek (najlepiej z ogródka i w proporcjach dla 2 osób)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu kwiatowego
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 szczypty ziół włoskich
  • 3-4 szczypty curry
Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę, miód, dodać curry i inne przyprawy. Pokrojoną odpowiednią obieraczką do warzyw marchew, dorzucić do rozpuszczonych w tłuszczu i miodzie przypraw, chwilę całość karmelizować. (Nie pozbawiać chrupkości tej marchwi, bo straci ona na wartości w daniu).

Podawać z dowolnym dodatkiem, u mnie jest to swojskie jajko, usmażone na maśle, szczęśliwie, bo z podwójnym żółtkiem ;)






Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...