sobota, 6 września 2014

Kolorowa sałatka z ciecierzycą i fasolą




Kolorowa sałatka z ciecierzycą i fasolą



Inspiracją na tę sałatkę jest przede wszystkim apetyt i brak czasu. Wykonuje się ją bardzo szybko, a witaminy w niej zawarte zadbają o nasze zdrowie i dobre samopoczucie.
Zapraszam.




Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 2 garści sałaty rukoli
  • 100 g ciecierzycy ugotowanej 
  • 100 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia (u mnie oliwa BIO)
  • 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu kolorowego świeżo zmielonego
  • świeża natka pietruszki
Wykonanie:

Na półmiski wyłożyć umytą i osuszaną rukolę, pokrojone pomidorki, paprykę, cebulę, posypać warzywa ciecierzycą i fasolą, pociętą natką pietruszki, a na końcu oprószyć solą, pieprzem oraz skropić wyborną oliwą i octem balsamicznym. 






Smacznego!

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...