poniedziałek, 11 listopada 2013

Soufflé au chocolat - Suflet czekoladowy



Soufflé au chocolat - Suflet czekoladowy

Polecam prosty i bardzo smaczny deser w postaci sufletu czekoladowego, który przygotowuje się ekspresowo jak również konsumuje ! 
Miłośnicy czekolady powinni być usatysfakcjonowani *_* 
Zapraszam.

 Proporcje dla dwóch osób.

Składniki:
  • 2 jajka (dobra jakość)
  • 100 g czarnej czekolady (najlepiej 90 % cacao)
  • 30 g cukru
  • 30 g masła
  • 1 szczypta soli
Wykonanie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Ramequingi wysmarować masłem i obsypać wewnętrzne ścianki cukrem, wstawić do lodówki do schłodzenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do roztopionej czekolady, ucierać. Ubić w osobnej misce białka ze szczyptą soli na sztywną masę, a następnie stopniowo po 1/3 części piany dodawać do utartego musu czekoladowego. Wymieszać całość delikatnie, przełożyć do uroczych ramequingow i piec w temperaturze 210 stopni około 12 minut. Podawać gorące.



Smacznego.

4 komentarze: