niedziela, 17 listopada 2013

Crumble gruszkowo - czekoladowy




Crumble gruszkowo - czekoladowy



Deser powstały podczas II wojny światowej w Wielkiej Brytanii, wynikający z niedoboru niektórych składników do przyrządzenia pełnej tarty.
Jest to więc, dobra alternatywa na bardzo smaczny deser i niekoniecznie jajeczny.
Zapraszam.



Składniki:
  • 1 kg gruszek (8-9 sztuk)
  • 150 g czarnej czekolady (przynajmniej 75 %)
  • 40 g masła
  • 2 łyżki cukru
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g masła
Wykonanie:

Umyte, obrane ze skórki gruszki przekroić na pól, pozbyć się nasion, pokroić w kostkę. W osobnej misce, pokrojone masło wymieszać z mąka i cukrem, wyrabiać ręcznie (albo mikserem) do otrzymania piaskowej masy. Do rozpuszczonego masła na patelni wrzucić przygotowane owoce, podsypać cukrem i smażyć około 5 minut. W miedzy czasie wysmarować formę do pieczenia masłem. Przełożyć do niej gruszki, zetrzeć na dużych oczkach czekoladę, a następnie wszystko równomiernie posypać kruszonką. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni, a następnie zmniejszyć pieczenie do 180 stopni i piec crumble około 35 minut. 
Po upieczeniu ostudzić.
Można podawać z kwaśną śmietaną.








Have a nice meal !

4 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...