sobota, 3 sierpnia 2013

Guacamole z łososiem i limonką





Guacamole z łososiem i limonką


Przystawka z awokado, świeżym łososiem i pachnącą kolendrą.




Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 1 awokado
  • 200 g świeżego łososia
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 limonka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 2 szczypty uprażonego sezamu

Wykonanie:

Przekładamy łyżką awokado do miseczki, rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną cebulkę, przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą. Sparzoną limonkę ścieramy na tarce, dodajemy skórkę i sok z połowy do awokado. Do drugiej miseczki przekładamy pokrojony drobno łosoś, przyprawiamy, wyciskamy sok z drugiej polówki limonki, dodajemy 1-2 łyżki oliwy oraz kilka listków kolendry, mieszamy. Układamy w pucharkach na przemian, puree z awokado i łososia, ozdabiając świeżą natką kolendry i szczyptą sezamu.
Podajemy schłodzone.






Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...