czwartek, 1 sierpnia 2013

Pikantna surówka z młodej kapusty z jogurtem





Pikantna surówka z młodej kapusty z jogurtem 



Polecam zdrową surówkę z młodej kapusty, którą warto jeść ze względu na właściwości odżywcze i oczywiście również ze względu na walory smakowe, które możemy wzbogacać towarzystwem innych warzyw, otrzymując w ten sposób bukiet witamin. 
Zapraszam do poczytania o szczegółach dotyczących tego warzywa na tej stronie.



Składniki:

  • 3 garści posiekanej młodej kapusty 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1-2 świeże ostre papryczki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka świeżej posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego kopru   
  • 2 pomidorki koktajlowe
Sos do sałatki:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka octu balsamicznego (albo 1/2 cytryny) 
  • 1-2 szczypty soli morskiej
  • 1-2 szczypty pieprzu

Wykonanie:

Do miski przesypujemy posiekaną kapustę, pokrojone w cienkie plasterki papryki (zwykłą i ostrą), posiekaną cebulkę, pietruszkę, koper. W osobnej miseczce mieszamy nasze składniki do sosu, dodajemy do warzyw, mieszamy, dekorujemy pomidorkami i podajemy jako surówkę do obiadu.




Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...