wtorek, 26 maja 2020

Zapiekane jajko w śmietanie oraz parmezanie, podane z odrobiną kawioru





Zapiekane jajko w śmietanie oraz parmezanie, podane z odrobiną kawioru 



Proporcje na dwie kokilki:
Składniki:
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek 
  • 6 łyżek kremowej śmietanki (u mnie crème légère fluide 12%)
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól naturalna morska 
  • 2 szczypty czerwonego pieprzu
  • 2 łyżeczki pokrojonego drobno szczypiorku
  • 2 łyżeczki kawioru (u mnie kawior z pstrąga)
  • 2 szczypty suszonego oregano
Wykonanie:

Śmietanę zmieszać z parmezanem, dodać oregano. Kokilki wysmarować oliwą, wypełnić smietaną, wbić po jednym jajku, oprószyć lekko solą, pieprzem. Obsypać delikatnie pokrojonym szczypiorkiem. Piec w temperaturze 230 stopni około 8 do 10 minut. Po wyjęciu z pieca upieczone jajka w śmietanie udekorować kawiorem, jedną łyżeczką na kokilkę
Podawać z ulubionym pieczywem.




 
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Caprese - włoska sałatka

Caprese - włoska sałatka Kiedy temperatury dochodzą do 30°C i ponad, ochota na swieże sałatki przychodzi automatycznie, dlateg...