Cielęcina z marchewką
Składniki:
- 600 g cielęciny
- 600 g marchwi
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 700 ml bulionu wołowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- bukiet suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
- masło
Oczyszczone, umyte mięso pokroić na kawałki, przełożyć do patelni na rozgrzaną oliwę z odrobiną masła, obsmażyć z każdej strony, przełożyć do garnka żaroodpornego. W kolejności do patelni dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek, przesmażyć, przełożyć do mięsa, dorzucić pokrojoną marchewkę, przesmażyć dodać do reszty składników, przyprawić solą i pieprzem, dodać liście laurowe, tymianek. Patelnię zalać winem. Na małym ogniu całą esencję zebrać i przelać do mięsa. Przykryć całość bulionem, delikatnie przemieszać. Wstawić do pieca i dusić pod przykryciem około 1 h 45 w temperaturze 180 stopni do miękkości mięsa.
Podawać z bagietką oraz ulubioną sałatą.
Podawać z bagietką oraz ulubioną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz