wtorek, 24 września 2019

Cielęcina z marchewką





  Cielęcina z marchewką  


 Składniki:
  • 600 g cielęciny 
  • 600 g marchwi 
  • 200 ml białego wytrawnego wina 
  • 700 ml bulionu wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 listki laurowe
  • bukiet suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • masło  
Wykonanie: 

Oczyszczone, umyte mięso pokroić na kawałki, przełożyć do patelni na rozgrzaną oliwę z odrobiną masła, obsmażyć z każdej strony, przełożyć do garnka żaroodpornego. W kolejności do patelni dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek, przesmażyć, przełożyć do mięsa, dorzucić pokrojoną marchewkę, przesmażyć dodać do reszty składników, przyprawić solą i pieprzem, dodać liście laurowe, tymianek. Patelnię zalać winem. Na małym ogniu całą esencję zebrać i przelać do mięsa. Przykryć całość bulionem, delikatnie przemieszać. Wstawić do pieca i dusić pod przykryciem około 1 h 45 w temperaturze 180 stopni do miękkości mięsa. 

Podawać z bagietką oraz ulubioną sałatą. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...