niedziela, 19 sierpnia 2018

Krem z kukurydzy




Krem z kukurydzy



Proporcje na 6 talerzy:
Składniki:
  • 600 g gotowanej kukurydzy (2 puszki po 300 g)
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml słodkiej śmietanki albo mleka 
  • 1 łyżka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • czarnuszka do ozdoby
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka masła
 Wykonanie: 

Posiekaną cebulę wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przemieszać, zrumienić, dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki, a następnie dorzucić kukurydzę, oprószyć przyprawami, chwilę podsmażyć, przykryć całość wodą. Gotować po przykryciem na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie zmiksować całość (można przetrzeć przez sito). Gładki krem wstawić na ogień, dodać śmietankę albo mleko, sok z cytryny oraz miód, gotować 5 minut. 

Przed podaniem udekorować czarnuszką oraz uprażonymi chlebkami z ziołami i czosnkiem. Bardzo dobrze smakuje również z naturalnym jogurtem.


Smacznego!


1 komentarz:

  1. Wygląda pieknie! Uwielbiam kukurydzę w każdej postaci, muszę spróbować to zrobić, mam nadzieje, że nie jest to jakoś bardzo trudny przepis. Podejmuję rękawice! ;)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...