niedziela, 6 maja 2018

Szynka długodojrzewająca podana z melonem, mozzarellą, parmezanem oraz bazylią udekorowana orzeszkami piniowymi




Szynka długodojrzewająca podana z melonem, mozzarellą, parmezanem oraz bazylią udekorowana orzeszkami piniowymi


W stylu włoskim, kolorowa przystawka, idealna na upalny dzień, orzeźwiająca i sycąca.




Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 200 g szynki dlugodojrzewajacej w cienkich plastrach
  • 1/2 dojrzałego melona (u mnie jest to charentais)
  • 200 g mozzarelli 
  • 2 garści świeżych liści bazylii
  • 1 garść uprażonych orzeszków piniowych
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 100 ml kremu balsamicznego
Wykonanie:

Ułożyć na półmisku naprzemiennie plastry szynki, melona i mozzarelli, udekorować liśćmi bazylii, płatkami parmezanu oraz orzeszkami piniowymi (tylko dla nieuczulonych na nie). Na koniec skropić oliwą oraz kremem balsamicznym. Podawać ze świeżą bagietką.







Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...