sobota, 5 maja 2018

Szparagi zielone pieczone pod panierką z bułki tartej i parmezanu



Szparagi zielone pieczone pod panierką z bułki tartej i parmezanu


Jesteśmy w sezonie na szparagi od kwietnia do czerwca, korzystajmy wiec, ponieważ warzywa te są bardzo dla nas zdrowe, a wachlarz kulinarny nieograniczony.

Przygotowanie takich szparag nie wymaga ani czasu ani wysiłku. Po upieczeniu świetnie sprawdza się jako przystawka oraz jako dodatek do dan głównych. Jedna uwaga: jeżeli szparagi są już nieco grubsze i dojrzalsze powinno się końcówki obrać, ja tak uczyniłam. Przy młodych jest to niepotrzebne.



Składniki:
  • 500 g świeżych zielonych szparagów
  • 1 łyżka startego parmezanu 
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 garść uprażonych orzeszków piniowych
Wykonanie:

Przygotować szparagi do pieczenia. Obciąć drewniane końcówki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, dodać posiekany czosnek, skropić oliwą i wymieszać. Na koniec posypać szparagi przygotowaną panierką z bułki tartej i parmezanu (po jednej łyżce wymieszać w miseczce). Piec w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu przyozdobić uprażonymi orzeszkami pionowymi, równie świetnie mogą to być inne orzechy.


Na risotto z zielonych szparagów zapraszam tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...