sobota, 14 kwietnia 2018

Sałatka z hiszpańską szynką serrano, francuskim serem Roquefortem, prażonymi orzechami oraz granatem




Sałatka z hiszpańską szynką serrano, francuskim serem Roquefortem, prażonymi orzechami oraz granatem


Przystawka z charakterem!



Składniki:
  • 4 plastry szynki serrano (może być każda inna długodojrzewająca)
  • 100 g sera Roquefort 
  • 1 garść uprażonych dowolnych orzechów (u mnie mieszanka)
  • 1/2 granata
  • 1 garść ulubionej sałaty
Sos do sałatki:
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu kwiatowego
Wykonanie:

Opłukane liście sałaty ułożyć na półmisku, na przemian ułożyć plastry szynki oraz sera, oprószyć uprażonymi i posiekanymi orzechami. Granat przekroić na pół. Z jednej polowy owocu wydrążyć ziarna, a następnie ozdobić nimi całą sałatkę. Na koniec skropić wszystko zrobionym aksamitnym sosem. Podawać ze świeżą bagietką. 






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...