poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Farfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina





Farfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina




Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka (u mnie suszona)
  • 1 garść młodego groszku (u mnie mrożony)
  • 150 g sera Roquefort
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 200 g makaronu Farfalle
Wykonanie:

Do rozgrzanego masła dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem, dorzucić papryczkę, smażyć minutkę, dodać pokrojone na małe kawałki mięso, podsmażyć całość, podlać winem, zdeklasować, a następnie dodać ser oraz śmietanę. Całość dusić do momentu rozpuszczenia się sera, zredukowania sosu, około kilku minut. 

Ugotować w osolonej wodzie farfalle al dente (jak na opakowaniu), pod koniec gotowania się makaronu dorzucić groszek na około minutę przed końcem, przecedzić i odrazu dodać do przygotowanego sosu, całość wymieszać, a na koniec zasypać posiekaną natką pietruszki.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...