czwartek, 23 czerwca 2016

Stek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie z frytkami





Stek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie z frytkami



Składniki:
  • 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone) 
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól morska
  • biały pieprz  
Sos do tuńczyka: 
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku  
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki 
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon 
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 100 ml białego wytrawnego wina 
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • sól morska
  • biały pieprz 
  • 1 szczypta cukru
Wykonanie: 

Filety umyć, osuszyć, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić  do nagrzanego piekarnika do 185 stopni na 20 minut.

W osobnym garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, zarumienić. Podlać winem, zostawić do odparowania, dodać ocet balsamiczny, musztardę, po jednej szczypcie soli, pieprzu i cukru. Połączyć składniki, dodać śmietankę, zredukować. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Sposób na frytki pozostawiam jako wolny wybór. (U mnie są to tradycyjnie usmażone, pokrojone ziemniaki w paski na głębokim tłuszczu) Pyszne !















Na inny przepis ze świeżego tuńczyka zapraszam tutaj.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...