poniedziałek, 13 czerwca 2016

Rump Steak - Rumsztyk w rozmarynie, czosnku i czerwonym pieprzu na maśle



Rump Steak - Rumsztyk w rozmarynie, czosnku i czerwonym pieprzu na maśle


Wołowina, idealne mięso, zasmakowane we Francji dawno temu oraz miła i kompetentna obsługa lokalnego rzeźnika plus bogaty rynek pełen wspaniałych produktów o wysokiej jakości, stała się dla mnie inspiracją do smakowania rożnych potraw kuchni francuskiej i nie tylko oraz ich przygotowywania.

Na dzisiaj jest to rozmarynowy rumsztyk smażony na masełku.

Zapraszam.

Składniki:
  • 250 g rumsztyku wysokiej jakości 
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu czerwonego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól morska

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć oliwą, posiekanym czosnkiem, rozmarynem, pieprzem, oprószyć delikatnie solą morską, odstawić na 20 minut. 

Rozgrzać patelnię, położyć na niej stek, dodać masło, smażyć po 2 minuty na każdą stronę, polewając w międzyczasie masełkiem z patelni.

Odstawić do odpoczynku.

Podawać z bagietką i ulubioną sałatą.




Gwarancją przyjemności w jedzeniu jest zawsze najwyższa jakość produktu.

Smacznego !

1 komentarz:

  1. Pycha!Kcalmar jest pod wrażeniem Twoich umiejętności kulinarnych. Zapraszam do Kcalmarowego świata pełnego zdrowych inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...