piątek, 3 czerwca 2016

Krem z marchwi i lnu na mleku kokosowym


Krem z marchwi i lnu na mleku kokosowym

Połączenie witamin, smaków i aromatów w 25 minut. Rozgrzewająco. Bez smażenia. Zdrowo !

Zapraszam.

Składniki:
  • 4 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku  
  • 4 łyżki siemienia lnianego 
  • 1 łyżka masła
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta mielonego kuminu
  • 1 szczypta imbiru
  • 1 szczypta mielonych goździków
  •  400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 cebule dymki
Wykonanie: 

Obrane, umyte, pokrojone na mniejsze kawałki marchewki i ziemniaki umieścić w garnku, dodać obrane ząbki czosnku, len, masło, przykryć wodą, przyprawić solą, pod pokrywką gotować 20 minut.

Całość zmiksować, odstawić do ponownego zagotowania, dodać mleko kokosowe, przyprawy, miód, gotować 5 minut do połączenia się smaków. 

Przyozdobić pokrojoną dymką.



Smacznego !

2 komentarze:

  1. Hej! Pycha! :) Polecam moje ostatnie odkrycie http://kcalmar.com, świetna strona poświęcona zdrowemu stylowi życia. Od kilku tygodni gotuję z http://kcalmar.com/blog/, przepisy są rewelacyjne, wszystko świeże i lekkie.

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...