środa, 9 marca 2016

Pieczony łosoś z sosem musztardowym na cydrze





 Pieczony łosoś  z sosem musztardowym na cydrze




Szukałam sposobu na prostego łososia, bez używania patelni i tak aby ryba była upieczona i  w środku delikatna. 
I oto rezultat.
Ryby uwielbiam, więc jak tylko mam dostęp do świeżych i dobrych produktów kuszę się i je przyrządzam.
Zapraszam na łososia pieczonego.



Proporcje dla dwóch osób:
.
Składniki:
  • 2 filety z łososia
  • 1 łyżka oliwy 
  • sól morska 
  • biały pieprz 
  • 1 cytryna
Sos musztardowy:
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka gorczycy 
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 100 ml cydru
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 plastry masła
  • sól morska
  • biały pieprz
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu do ozdoby i smaku
Wykonanie:

Umyte i osuszone filety bez skóry lekko posmarować oliwą, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. 

W rondelku rozpuścić jeden plaster masła, dodać posiekane szalotki i czosnek, dodać gorczycę, (oczywiście prościej jest użyć musztardy francuskiej zamiast suszonej gorczycy) oprószyć solą morską, białym pieprzem, podsmażyć do zrumienienia się, a następnie podlać cydrem, zredukować sos, dodać sok z cytryny, musztardę oraz jeden plaster masła. Na koniec czerwony pieprz.

Łososia przełożyć na papier do pieczenia, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć białym pieprzem. Piec w 200 stopniach około 20 minut bez przykrycia.

Faza końcowa, czyli przed podaniem. Ułożyć na talerzach po jednym filecie, oprószyć je solą morską, polać sosem musztardowym, do tego skropione liście ulubionej ( u mnie mix) sałaty oliwą oraz sokiem z cytryny, plaster cytryny i purée ziemniaczane z porem, które zaprezentuję w kolejnych przepisach.








Smacznego!
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...