piątek, 15 stycznia 2016

Polędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami




Polędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami.



Pomysł na przyrządzenie polędwiczek drobiowych, spontaniczny. Dobór składników oraz sposób ich pieczenia można wypracować sobie indywidualnie.
 Mięso jest delikatne, także nie potrzebuje większych zabiegów.
Zapraszam.



Składniki: 
  • 8 polędwiczek drobiowych 
  • 1 garść oliwek 
  • 2 czerwone cebule
  • 8 ząbków czosnku  
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu 
  • sól morska 
  • pieprz
  • kurkuma
  • papryka słodka
  • 1 suszona ostra papryczka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 plaster masła 
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:




Wykonanie:  

Umyte osuszone polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, papryką słodką, dodać pokrojone w ćwiartki cebule i pokrojony w plasterki czosnek. Ułożyć gałązki rozmarynu oraz oliwki, skruszyć ostrą papryczkę. Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć folią aluminiową. Piec w 200 stopniach. Po 25 minutach bez folii z dodatkiem masła drugie 25 minut w do zrumienienia się. Podawać z ulubionymi sosami oraz chrupiącą świeżą bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...