piątek, 22 stycznia 2016

Boeuf Strogonow



Boeuf Strogonow


Propozycja na rozgrzewającą i bardzo smaczną kolację w chłodny, zimowy weekend i nie tylko. 

 Połączenie kuchni rosyjskiej i francuskiej.

Zapraszam.

 

Składniki:

  • 1/2 polędwicy wołowej
  • 400 g pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 25 ml koniaku
  • sól
  • pieprz
  • świeży koperek
  • dobry olej do smażenia
  • 1 plaster masła
Wykonanie: 

Oczyszczone i osuszone mięso pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek posiekać, pieczarki w dowolne plastry. Na patelni rozgrzać olej z masłem dorzucić obtoczone w mące mięso, chwilę smażyć, podlać koniakiem, flambirować. Przełożyć mięso do rondla. Do patelni dodać trochę oleju, dorzucić cebulę, a następnie pieczarki, podsmażyć, przełożyć do rondla z mięsem, dodać przyprawy, liście laurowe, koncentrat pomidorowy, musztardę, dodać śmietankę słodką, dusić całość około 15 minut na malutkim ogniu. Na koniec dodać kwaśną śmietanę albo crème fraîche. Przyozdobić świeżym koperkiem. Podane ze świeżą bagietka skomponuje się idealnie.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...