czwartek, 23 kwietnia 2015

Mini Quiche z łososiem wędzonym i szpinakiem




Mini Quiche z łososiem wędzonym i szpinakiem 



Wiosennie, kolorowo i smacznie.
Podawane na ciepło i zimno, niezawodne.
Proporcje na jedną dużą formę albo 6 małych. 



Składniki na ciasto:

Pâte brisée :
  • 250 g maki pszennej
  • 125 g masła
  • 50 ml wody
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli
Pozostałe składniki na Quiche : 
  • 100 g wędzonego łososia
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku 
  • 150 g sera ricotta 
  • 2 jajka (wysokiej jakości)
  • 3 szczypty soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu białego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 ml mleka (można dodać jeszcze śmietankę)
  • 150 g sera długo dojrzewającego (u mnie cheddar)
  • pieprz czerwony (ozdobnie)
Wykonanie:

Do 250 g mąki dodać miękkie masło, wyrobić (najlepiej dłońmi), dodać zmieszane żółtko z wodą i solą, wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do folii spożywczej, schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Kolejna czynność to rozwałkowanie ciasta i przełożenie do formy bądź foremek.
Na patelni na 1-2 łyżkach oliwy podsmażyć posiekany czosnek, dodać umyty szpinak, dodać ricottę, przyprawić solą i pieprzem, a następnie przekładać na ciasto w foremkach. Wypełnić je zmieszanymi jajkami z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu oraz świeżo zmieloną gałką muszkatelową. Posypać startym serem na małych oczkach, ozdobić czerwonym pieprzem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni około 15 minut. 











Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...