niedziela, 10 sierpnia 2014

Stek z tuńczyka z konfiturą z cebuli i zielonym pieprzem




Stek z tuńczyka z konfiturą z cebuli i zielonym pieprzem


  Kontynuując moje kulinarne fascynacje świeżymi dobrami morza, przygotowałam stek ze świeżego tuńczyka zakupiony na targu w portowym i bardzo pięknym mieście Dordrecht. Jak ostatnio, podczas jego odwiedzenia podczas weekendu, nie mogłam oderwać oczu od darów morza. Wszystko świeże i wysokiej jakości. Wybrałam więc tuńczyka, a stek z niego usmażyłam na ceramicznej patelni, wspaniale smakuje tez z grilla. Inwencję twórczą pozostawiam smakoszom i życzę pełnego dostępu do takich produktów jak najczęściej, gdyż są to nie tylko produkty zdrowe i smaczne, ale stanowią one ozdobę naszego życia.


Zapraszam.


Składniki:
  • około 500 g świeżego tuńczyka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 plaster masła
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 1 łyżeczka świeżego zielonego pieprzu
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina (u mnie jest to Côte du Rhône 2012 Antoine Borget, delikatne owocowe w smaku, składające się ze szczepów Grenache, Syrah i Mourvèdre.)
  • 1 łyżeczka musztardy Maille
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 garść rukoli
  • 1/2 limonki
Wykonanie:

Umytego i osuszonego tuńczyka ułożyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Obsmażyć krótko z obydwu stron w stopniu wysmażenia medium, oprószyć solą morską. Przełożyć na talerz. Do patelni dorzucić posiekaną cebulę i czosnek, zrumienić, dodać miód, przyprawić delikatnie szczyptą soli morskiej, dolać wino, zredukować, dodać pieprz, wymieszać, podlać lekko wodą, dodać łyżeczkę masła. Gęstą konfiturę ułożyć na steku z tuńczyka. Przyozdobić rukolą, pomidorkami oraz skropić oliwą z pierwszego tłoczenia i sokiem z limonki.


Proponowane wino to Côte du Rhône 2012 Antoine Borget.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...