niedziela, 31 sierpnia 2014

Sery francuskie i wino



Sery francuskie i wino


Zapraszam na degustację 4 serów francuskich z dodatkiem konfitury z pigwy, czerwonych winogron, czerwonego wytrawnego wina oraz świeżej bagietki. 




Sery: 

  • Fourme d'Ambert 
  • Port-Salut 
  • Brie de Meaux
  • Camembert de Normandie 


Dodatki:
  • Konfitura z pigwy 
  • 1 kiść winogron 
  • 1 świeża bagietka (u mnie własny wypiek) 

Proponowane wina to : 
  •  Bordeaux - Côtes de Bourg
  • Beaujolais Villages
  • Côtes de Provence
  • Alsace Pinot Noir (rouge et rosé)
Z białych win dla serów delikatniejszych i miękkich : 
  • Côtes de Bordeaux
  • Alsace Pinot Auxerrois
  • Bourgogne Aligoté


Degustować sery i wina najlepiej podczas bezpośredniej podróży po przepięknej i malowniczej Francji. Wtedy właśnie warto poznawać i smakować produkty regionalne, przy czym upajać się pięknem krajobrazów ziemi, której kultura kulinarna oraz bogactwo tradycji są niewątpliwie jedyne w swoim rodzaju. Owe smaki, zapachy, widoki, dźwięki są tak niepowtarzalne, ze zapadają głęboko w naszej pamięci, aż do tego stopnia, że później się za nimi zwyczajnie tęskni. Oto istota odkrywania nowych lądów, nowych kultur - począwszy na ich kuchni, scalającej rodziny od wieków. Moja prezentacja to tylko niewielka zachęta.

 
Danie to we Francji podawane jest pomiędzy daniem głównym kolacji (dîner) lub obiadu (déjeuner), a deserem. 


Bon Appétit !

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...