czwartek, 28 sierpnia 2014

Carpaccio z polędwicy wołowej z orzeszkami piniowymi i parmezanem




Carpaccio z polędwicy wołowej z orzeszkami piniowymi i parmezanem



Przystawka z delikatnej polędwicy wołowej w aromatach świeżo tłoczonej oliwy, musztardy Maille, limonki, orzeszków piniowych oraz parmezanu.
Zapraszam.



Proporcje dla dwóch osób:


Składniki:
  • 200 g polędwicy wołowej
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka musztardy Maille
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
  • kilka płatków świeżo startego parmezanu
  • kilka liści świeżej bazylii
Wykonanie:

Lekkie płatki dobrze i cienko skrojonej polędwicy ułożyć na talerzach. Posypać orzeszkami, polać delikatnie sosem (3 łyżki oliwy + 1 łyżka soku z limonki + 1 łyżeczka musztardy). Oprószyć pieprzem i oraz płatkami świeżo startego parmezanu. Ozdobić świeżą bazylią.















Proponowane wino to : Côtes de Castillon - Bordeaux, Chianti Classico - Toscane.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...