sobota, 10 maja 2014

Szparagi zielone duszone na maśle z szalotką w białym winie i zapiekane z serem Cheddar





Szparagi zielone duszone na maśle z szalotką w białym winie i zapiekane z serem Cheddar



Składniki:
  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 średnie szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g masła
  • 150 g sera Cheddar
Wykonanie:

Obrać szparagi, odciąć drewniane końcówki, pokroić na mniejsze kawałki (mniej więcej 3 cm), szalotkę i czosnek posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę z masłem, zeszklić szalotkę i czosnek z odrobiną soli i cukru, dorzucić szparagi bez główek (one na samym końcu duszenia), chwilę smażyć do miękkości, dodać główki szparag, przyprawić, podlać winem, chwilę dusić do odparowania alkoholu, podlać następnie śmietanką. Przełożyć całość do żaroodpornego naczynia, posypać szczypiorkiem i startym na dużych oczkach serem Cheddar. Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...