poniedziałek, 12 maja 2014

Sałatka na zielono z groszkiem, szparagami i miętą w sosie winegret




Sałatka na zielono z groszkiem, szparagami i miętą w sosie winegret



Składniki:
  • 500 g zielonych szparag
  • 500 g groszku mrożonego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 garść świeżej mięty
  • 2 szalotki
Sos winegret: 
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:

Groszek należy sparzyć i następnie zahartować w wodzie z lodem, szparagi oczyścić, gotować w posolonej wodzie (około 5 minut), przełożyć jak groszek do wody z lodem, następnie pokroić na małe kawałeczki, wymieszać w misce, dodać posiekaną szalotkę, szczypiorek, pokrojone listki mięty, dodać sos winegret, lekko przemieszać. Podawać z grzankami. Proponowane wino to Sauvignon Blanc.






Smacznego.

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...