Sałatka na zielono z groszkiem, szparagami i miętą w sosie winegret
Składniki:
- 500 g zielonych szparag
- 500 g groszku mrożonego
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 garść świeżej mięty
- 2 szalotki
Sos winegret:
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:
Groszek należy sparzyć i następnie zahartować w wodzie z lodem, szparagi oczyścić, gotować w posolonej wodzie (około 5 minut), przełożyć jak groszek do wody z lodem, następnie pokroić na małe kawałeczki, wymieszać w misce, dodać posiekaną szalotkę, szczypiorek, pokrojone listki mięty, dodać sos winegret, lekko przemieszać. Podawać z grzankami. Proponowane wino to Sauvignon Blanc.
Smacznego.
samo zdrowie! pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZdrowo i smacznie !
UsuńRównież pozdrawiam :)