sobota, 3 maja 2014

Jajko zapiekane w piperade (Oeuf cocotte à la piperade)




 Jajko zapiekane w piperade (Oeuf cocotte à la piperade) 



Piperade jest tradycyjnym baskijskim dodatkiem gastronomicznym skladajacym się głownie z papryki, pieprzu z Espelette, cebuli i pomidorów. Nazwa pochodzi ze słowa pipper, co w języku oksytańskim oznacza ostrą papryczkę. Kolor dania powinien odzwierciedlać barwy flagi baskijskiej, ikurriña.
 Bardzo dobrze komponuje się to danie z Chorizo. Moja propozycja jest z jajkiem zapiekanym.


Zapraszam!



Proporcje dla 2 osób:

Składniki:
  •  1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ostra papryczka
  • 2 młode cebule  
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 dojrzale pomidory
  • 1 garść świeżego tymianku (albo 1 łyżeczka suszonego) 
  • 2 szczypty pieprzu 
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  •  3 łyżki sosu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 
  • jajka wysokiej jakości (ilość wedle apetytu) 
  • 3 łyżki oliwy 
Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną paprykę w paski, cebulę, posiekany czosnek, bądź tylko rozgnieciony, pomidory wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, przyprawy, sos pomidorowy 3 łyżki, chwile całość dusić, aż zmiękną i połączą się smaki. Przełożyć do talerzy żaroodpornych, wbić do jednej miseczki po jednym jajku. Przyozdobić każde danie papryką słodką, lekko oprószyć solą morską i pieprzem. Wstawić do pieca (w większym naczyniu wypełnionym do połowy gorącą wodą) nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut do ścięcia się białka. Żółtko powinno zachować swoja miękkość.






 On dagizula !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...