piątek, 21 marca 2014

Spaghetti aglio olio




 Spaghetti aglio olio



Danie szybkie, smaczne, a w moim przypadku na dzisiaj Last minute ! 
Jest to kuchnia włoska, która również jest bliska memu sercu jak i podniebieniu.
Zapraszam.



Składniki:
  •  300 g makaronu spaghetti, (di semola di grano duro - z pszenicy durum)
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 suszone ostre papryczki (dozować wedle uznania i podniebienia)
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 3 szczypty suszonego oregano (lepsza będzie świeża natka pietruszki)
  • 40 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
 Wykonanie:

Do rozgrzanej oliwy (umiarkowanie rozgrzanej) przełożyć pokrojony z plasterki czosnek, ostre papryczki, zioła, przyprawy, przemieszać, lekko podrumienić i dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron al dente. Połączyć ze sobą i podawać.








Buon appetito !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...