sobota, 19 października 2013

Klasyczny francuski omlet



Klasyczny francuski omlet



Czego pragniemy najbardziej w sobotni i niedzielny poranek ?
OMLETU ! :)



Składniki:
  • 4 jajka
  • 30-40 g masła
  • 1-2 szczypty soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka szczypiorku
 Wykonanie:

Rozgrzać patelnię wraz z masłem (najlepiej żeliwną bądź ceramiczną z możliwością drapania po jej powierzchni. Do osobnej miski wbić 4 jajka, przyprawić, dodać szczypiorek, wymieszać.  Powoli wlewać na patelnię masę jajeczną i, pomagając sobie drewnianą łyżką, formować omlet, a następnie przełożyć go na talerz. Po rozkrojeniu, w środku powinien być delikatny i miękki.








Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...