środa, 10 lipca 2013

Sałata z soją, awokado i pomidorkami koktajlowymi w sosie winegret i świeżą miętą



Sałata z soją, awokado i pomidorkami koktajlowymi w sosie winegret i świeżą miętą



 Danie to przeznaczone jest dla wegetarian i nie tylko. Zapewni ono odpowiednią dawkę białka i innych cennych witamin jak i atrakcji smakowych. 



Składniki:
  • 200 g ugotowanej soi (przygotowanie jej opisałam w poprzednim poście)
  • 1 sałata strzępiasta czerwona (dowolna)
  • 1 czerwona cebula (dowolna)
  • 1 dojrzale awokado
  • 1 garść liści mięty (zadziała orzeźwiająco)
Sos winegret (Vinaigrette) :
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:

Na umytych liściach sałaty układamy w kolejności nasze przygotowane składniki, czyli zaczynamy od dojrzałego awokado pokrojonego w paseczki, na nim rozsypujemy soję, krążki cebuli, pomidorki koktajlowe  i całość polewamy sosem winegret i dekorujemy liśćmi świeżej mięty. 
Szklaneczka schłodzonej wody z miętą będzie odpowiednim orzeźwieniem na gorąco, które nam towarzyszy tego lata.
I danie gotowe.






Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...