piątek, 15 lutego 2013

Udka z kurczaka duszone w białym winie




Udka z kurczaka duszone w białym winie



Składniki:
  •  udka z kurczaka - 4 szt.
  • marchewki - 3 szt.
  • seler naciowy - połowa
  • masło - 50 g
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól morska - 2 łyżeczki
  • pieprz - 0,5 łyżeczki
  • cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
  • śmietanka słodka - 200 ml
  •  mąka pszenna - 2 łyżki
  • pieprz kolorowy - kilka ziaren
  • białe wino wytrawne - 500 ml
Wykonanie:

Aby udała nam się ta potrawa należy ściągnąć z udek skórę. Wówczas nie przypali nam sie przy smażeniu. Tak wiec rozgrzewamy oliwę i trochę masła, obsmażamy udka i przekładamy do osobnego naczynia.Wylewamy tłuszcz z naczynia, a następnie dokładamy masło i smażymy pokrojony, umyty seler i marchew w plastry. (Zostawiamy sobie małą cześć pokrojonego selera i marchwi do dodania na koniec duszenia). Posypujemy lekko solą, pieprzem i cukrem. Wsypujemy mąkę i robimy mala zasmażkę. Kiedy warzywa lekko się przysmażą wkładamy z powrotem udka i zalewamy winem 500 ml, tak aby wino przykryło nam zawartość w garnku. Dusimy około 50 minut całość. Na końcu doprawiamy (wedle gustu) i dodajemy śmietankę. Dusimy kolejne 10 minut. Podajemy z ziemniakami, ryżem, makaronem lub pieczywem, ja podałam z chlebem własnego wypieku i czerwona kapusta na winie, którą przedstawiłam wcześniej na moim blogu.






Życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...