Udka z kurczaka duszone w białym winie
Składniki:
- udka z kurczaka - 4 szt.
- marchewki - 3 szt.
- seler naciowy - połowa
- masło - 50 g
- oliwa - 2 łyżki
- sól morska - 2 łyżeczki
- pieprz - 0,5 łyżeczki
- cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
- śmietanka słodka - 200 ml
- mąka pszenna - 2 łyżki
- pieprz kolorowy - kilka ziaren
- białe wino wytrawne - 500 ml
Wykonanie:
Aby udała nam się ta potrawa należy ściągnąć z udek skórę. Wówczas nie przypali nam sie przy smażeniu. Tak wiec rozgrzewamy oliwę i trochę masła, obsmażamy udka i przekładamy do osobnego naczynia.Wylewamy tłuszcz z naczynia, a następnie dokładamy masło i smażymy pokrojony, umyty seler i marchew w plastry. (Zostawiamy sobie małą cześć pokrojonego selera i marchwi do dodania na koniec duszenia). Posypujemy lekko solą, pieprzem i cukrem. Wsypujemy mąkę i robimy mala zasmażkę. Kiedy warzywa lekko się przysmażą wkładamy z powrotem udka i zalewamy winem 500 ml, tak aby wino przykryło nam zawartość w garnku. Dusimy około 50 minut całość. Na końcu doprawiamy (wedle gustu) i dodajemy śmietankę. Dusimy kolejne 10 minut. Podajemy z ziemniakami, ryżem, makaronem lub pieczywem, ja podałam z chlebem własnego wypieku i czerwona kapusta na winie, którą przedstawiłam wcześniej na moim blogu.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz