piątek, 15 lutego 2013

Kapusta czerwona duszona z winem




 Kapusta czerwona duszona z winem



Kapusta czerwona jako pyszny dodatek do mięs, duszona na czerwonym wytrawnym winie, co wzbogaci jej smak i podkreśli piękny kolor. Z nutką słodyczy.




Składniki:
  • 1 kg kapusty czerwonej 
  • 2 cebule
  • 4 łyżki octu balsamicznego ciemnego 
  • 6 goździków 
  • 50 g masła 
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki miodu lipowego 
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina 
Wykonanie:

Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, solimy odrobinę i słodzimy cukrem, karmelizujemy. Po chwili dorzucamy poszatkowaną, umytą i osuszoną kapustę, chwilę smażymy. Zalewamy winem i przyprawiamy resztą przypraw, a więc, goździki, sól, pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa. Miód dodajemy na samym końcu aż kapusta będzie miękka. Czas gotowania około 40 minut.  
 I gotowa aromatyczna i bardzo smaczna kapusta. Wystarczy dobre, świeże, chrupiące pieczywo, na przykład bagietka i danie nas zadowoli i nasyci.







Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...