Kapusta czerwona duszona z winem
Kapusta czerwona jako pyszny dodatek do mięs, duszona na czerwonym wytrawnym winie, co wzbogaci jej smak i podkreśli piękny kolor. Z nutką słodyczy.
Składniki:
- 1 kg kapusty czerwonej
- 2 cebule
- 4 łyżki octu balsamicznego ciemnego
- 6 goździków
- 50 g masła
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu lipowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
Wykonanie:
Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, solimy odrobinę i słodzimy cukrem, karmelizujemy. Po chwili dorzucamy poszatkowaną, umytą i osuszoną kapustę, chwilę smażymy. Zalewamy winem i przyprawiamy resztą przypraw, a więc, goździki, sól, pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa. Miód dodajemy na samym końcu aż kapusta będzie miękka. Czas gotowania około 40 minut.
I gotowa aromatyczna i bardzo smaczna kapusta. Wystarczy dobre, świeże, chrupiące pieczywo, na przykład bagietka i danie nas zadowoli i nasyci.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz