Tarte flambée w wersji polskiej (Tarte flambée - Flammekueche)
Moje ulubione danie na Alzacji, odtworzone w warunkach domowych.
Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 150 ml letniej wody
- 8 g drożdży
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Wierzch ciasta czyli krem śmietanowy z wędzonym boczkiem i cebulą:
- 200 g śmietany gęstej
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 cebula
- 250 g boczku wędzonego
- 200 g sera gouda
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:
Zaczniemy od wyrabiania ciasta, do tego potrzebujemy dużą miskę i stolnicę. Rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie w niewielkim naczyniu, dokładnie mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę dodajemy rozpuszczone drożdże i całość delikatnie mieszamy łyżką. Następnie formujemy ręką ciasto i wyrabiamy.
Podsypujemy mąką co jakiś czas. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem.
Po godzinie przekładamy ciasto na stolnicę podsypując mąką, to ważne i ugniatamy. Można podzielić na dwie połowy i zrobić dwa placki. Należy dobrze rozwałkować na bardzo cienka warstwę.
W osobnym naczyniu mieszamy gęstą śmietanę razem z solą (uwaga! boczek jest słony) i szczyptą gałki muszkatołowej oraz pieprzu. Smarujemy ciasto sosem a następnie posypujemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulą. W kolejności posypujemy boczkiem pokrojonym na cienkie paseczki i na koniec startym serem na dużych oczkach.
Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 240 stopni i pieczemy maksymalnie do 15 minut.
Po upieczeniu posypujemy świeżą natką pietruszki.
przed upieczeniem
i po upieczeniu
Podajemy do tego dania wino Sylvaner, Pinot Blanc albo Riesling.
Smacznego et bon appétit :)
Uwielbiam! dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWyglądą na boskie danie ! Lepsza wersja pizzy, co ? ;-)
OdpowiedzUsuńJest boskie w polaczniu z winem tez z tego regionu Sylvaner, Pinot Blanc
Usuńalbo Riesling, polecam goraco
jadłam już różne tarty, ale takiej w życiu. Musi być przepyszna, na pewno spróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńmoże się skusimy z lubym w weekend :)
To musi być pyszne. Nie widziałam jeszcze takiej tarty, ciasto jak na pizzę.
OdpowiedzUsuńSuper :) Jadłam takie ostatnio w restauracji i bardzo mi smakowało, koniecznie muszę odtworzyć w domu więc skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
dziękuję za wyróżnienie i życzę smacznego :)
Usuń