wtorek, 11 grudnia 2018

Pomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych, pasty Tarama oraz sałat




Pomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych,  pasty Tarama oraz sałat 


Podanie sałatki czy przystawki w sposób elegancki, wykwintny z dodatkiem pasty Tarama pochodzącej z Grecji, składającej się z ikry z dorsza, suchego białego chleba, oliwy, tartej czerwonej cebuli oraz soku z cytryny. Dobór świeżych sałat jest dowolny. Na moim talerzu wylądowała lekko pikantna, orzechowa rukola oraz czerwona cykoria, pięknie prezentująca się kolorystycznie. 
Akcentem rybnym jest łosoś wędzony, który może być zastąpiony każdą inną rybą. Wachlarz jest szeroki. 
Składnikiem najbardziej przyciągającym wzrok są jajka przepiórcze. Gotowanie ich jest wbrew pozorom bardzo proste, ponieważ ich skorupka nie pęka podczas wysokiej temperatury. Przygotowanie takiej przystawki nie wymaga ciężkiej pracy, ani długiego czasu. Danie może znaleźć się w menu świątecznym jak i sylwestrowym.



Zapraszam.



Proporcje na 3 osoby:

Składniki:
  • 8 jajek przepiórczych
  • 150 g łososia wędzonego atlantyckiego
  • 3 upieczone lub ugotowane buraki 
  • 1 garść pomidorków koktajlowych  
  • 1 czerwona cykoria
  • 2 garści rukoli
  • oliwa z pierwszego tłoczenia 
  • 1 łyżka masła
  • 1 cytryna
  • sól mineralna 
  • biały pieprz
Karmelizowane buraki:

Upieczone i obrane buraki pokroić na male łódeczki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz (jedna łyżka oliwy + 1 łyżka masła), dodać miód (około 3 łyżki) podlać octem balsamicznym (około 2-3 łyżki): Smażyć około 3-4 minuty do uzyskania efektu karmelizacji.

Gotowanie jajek przepiórczych:

Zagotować wodę, przełożyć do niej jajka w temperaturze pokojowej. Czas gotowania to 2 minuty na miękko, a 5 na twardo. 

Wykonanie:

Wyłożyć rukolę na półmisku, przyozdobić przekrojonymi pomidorkami oraz jajkami na pół. Z cykorii wykroić niestrawną końcówkę, rozdzielić listki, ułożyć je na talerzu. Dodać wystudzone łódeczki karmelizowanych buraków oraz na przemian poukładać plastry łososia. Całość delikatnie oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą z pierwszego tłoczenia i cytryną. Na koniec dodać pastę Tarama. 






Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...