czwartek, 13 grudnia 2018

Zupa rybna z akcentem azjatyckim





Zupa rybna z akcentem azjatyckim



 Podparyski rynek, który mam przyjemność odwiedzać, spowodował narodzenie się tego dania. Świeże, ogromne krewetki w pancerzach przemówiły do mnie: "Ten wywar będzie przepyszny" i tak się stało. Akcenty azjatyckie to makaron ryżowy (u mnie są to grubsze nitki), pyszny sos ostrygowy oraz przyprawa pięciu smaków.
Moja propozycja może być inspiracją do przygotowań na Święta oraz daniem rozgrzewającym w Nowy Rok dla osób które nie lubią nudy w kuchni.
Zapraszam!



Składniki:
  • 300 g świeżych krewetek królewskich w pancerzach z głowami
  • 300 g świeżych filetów z dorsza bez skóry 
  • 300 ml białego wytrawnego wina (U mnie jest to świetnie nadające się do tej potrawy Pinot blanc, Vin d'Alsace)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka starego świeżego imbiru
  • 1 por
  • 1 marchew 
  • 1 garść pędów fasoli mung
  • 1 pęczek świeżej pietruszki albo kolendry
  • przyprawa pięciu smaków
  • sól mineralna do smaku
  • biały pieprz
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 limonka
  • 250 g makaronu ryżowego
  • oliwa
  • masło
  • 1 łyżka maizeny 
Wykonanie:

Krewetki opłukać, obrać ze skorupek, oczyścić, obrane opłukać ponownie i odłożyć na półmisek. W przygotowanym garnku rozgrzać jedną łyżkę oliwy, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, a następnie dodać skorupki z głowami krewetek. Chwile smażyć, podlać winem 300 ml oraz wodą około 700 ml, oprószyć solą i pieprzem do smaku, gotować 30 minut. 

Po ugotowaniu wywar przelać przez sito i odstawić.

Trzecia czynność to rozgrzanie masła w przygotowanym garnku, dodanie posiekanego czosnku i imbiru, pędów fasoli mung oraz pokrojonego pora i marchwi w cienkie paseczki julienne. Dodać obrane i opłukane krewetki. Całość przesmażyć, wlać przygotowany wywar, przyprawić pięcioma smakami, dodać sos sojowy oraz ostrygowy, całość doprawić wedle smaku solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne. Dorsza umytego, pozbawionego ości, pokroić na kawałki, (około 7 na 10 cm jak kto woli i lubi) dodać do gotującej się na małym ogniu zupy na około 3 minuty. Na koniec zagęścić zupę jedną łyżką maizeny (gotować kolejne 2 minuty.  

Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. 

Na talerzach ułożyć przygotowany makaron i wypełnić go zupą wraz z dorszem. Przyozdobić krewetkami, świeżą natką pietruszki albo kolendry. Skropić sokiem z limonki. 





Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...