niedziela, 14 maja 2017

Aromatyczny krem z selera


Aromatyczny krem z selera

Zapraszam na bardzo prostą i smaczną, aromatyczną zupę-krem z selera korzennego na bazie białego wina, masła oraz przypraw, które nadadzą jej charakteru.
Jest to także dobry sposób na niedobór słońca tej wiosny: po prostu serwujemy je na talerzu. :)

Na inne danie z selerem korzennym na bazie rosołu drobiowego zapraszam tutaj.
  

Składniki: 
  • 1 duży seler (dwa małe i najlepiej z ogródka, jeżeli posiada ktoś taki luksus na dzisiejsze czasy)
  • 1 marchew (u mnie bio)
  • 2 młode ziemniaki
  • 1-2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy extra virgin
  • 150 ml białego wytrawnego wina 
  • około 1/2 litra wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 szczypta białego pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej 
  • 1 szczypta kurkumy
  • 2 gałązki tymianku oraz natki pietruszki
  • ziarna czarnuszki 
  • dodatkowo, jak ktoś sobie życzy 1 łyżka crème fraîche albo naturalnego jogurtu 
Wykonanie:

Warzywa, czyli seler, marchew oraz ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. W przygotowanym garnku rozgrzać jedną łyżkę oliwy wraz z masłem, dorzucić posiekaną szalotkę, czosnek oraz tymianek, a następnie dodać przygotowane warzywa, przyprawić resztą przypraw, całość przyrumienić, podlać winem, odparować, dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz wodę. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Na koniec kiedy warzywa będą już miękkie całość zmiksować blenderem. 

Do tego kremu można dodać jeszcze śmietanę (albo crème fraîche lub jogurt naturaly) i chwilę (około 2 minuty) podgotować, będzie ona wówczas delikatniejsza.

Podając krem przyozdobić świeżym tymiankiem albo natką pietruszki, czarnuszką, skropić oliwą 
extra virgin.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...